14 najdrahších šperkov, aké boli kedy vyrobené

Každý drahý šperk má svoj príbeh. Šperky a známe osobnosti histórie. Poznáte najdrahší šperk na svete? 100 miliónov dolárov je málo či veľa?

Vďaka svojej hypnotizujúcej kráse, ale aj svojej veľkej vzácnosti, existuje niekoľko mimoriadne drahých drahokamov. Niektoré z týchto drahokamov boli použité na výrobu tých najdrahších šperkov na svete.

14. Smaragdovo diamantová tiara princeznej Kathariny Henckel von Donnersmarck – 12,3 miliónov amerických dolárov

Táto úžasná tiara bola vyrobená okolo roku 1900, špeciálne pre princeznú Katharinu Henckel von Donnersmarck. Táto čelenka, ktorá sa v roku 2011 predala na dražbe spoločnosti Sotheby’s, sa pôvodne mohla nosiť iba v prítomnosti členov kráľovských rodín.

Smaragdovo diamantová tiara
Smaragdovo diamantová tiara

13. Modrý diamantový prsteň značky Bulgari – 15,7 milióna amerických dolárov

Ďalším pútavým klenotom je modrý diamantový prsteň Bulgari. Tento prsteň bol vyrobený v 70. rokoch minulého storočia. Bohatý zberateľ podaroval tento prsteň svojej manželke, keď mu porodila prvého syna. Prsteň je tvorený 9,87-karátovým bezfarebným diamantom, ktorý je doplnený 10,95-karátovým modrým diamantom. Oba diamanty sú vybrúsené do trojuholníkového tvaru. Ide o najväčší modrý diamant trojuholníkového tvaru, ktorý bol kedy vydražený.

Modrý diamantový prsteň značky Bulgari
Modrý diamantový prsteň značky Bulgari

12. Srdce oceánu – 17 miliónov amerických dolárov

Diamantový náhrdelník s názvom Srdce oceánu všetci dôverne poznáme z filmu Titanik. Film mal obrovský úspech a tak bola londýnska klenotnícka spoločnosť Asprey & Garnard (ktorá pôvodne vyrobila tento náhrdelník ako filmovú rekvizitu) poverená úlohou vyrobiť skutočný náhrdelník s rovnakým dizajnom. Spoločnosť nakoniec takýto náhrdelník aj naozaj vyrobila a následne predala anonymnému kupcovi za 17 miliónov amerických dolárov.

Srdce oceánu
Srdce oceánu

11. Ružový diamant – 17,77 miliónov amerických dolárov

Nedávno sa spoločnosti Sotheby’s podarilo predať ohromujúci fialovo-ružový 8,41-karátový diamant za neuveriteľných 17,77 miliónov amerických dolárov. Tento kameň bol vyťažený spoločnosťou De Beers. Pôvodne išlo o 18-karátový diamant, ktorý bol vybrúsený do kruhového tvaru a následne vložený do prsteňa. Okrem svojej farby sa diamant môže pochváliť aj niekoľkými veľmi vzácnymi kvalitami, ako je jeho veľkosť, výrazný farebný odtieň a bohatá sýtosť farieb.

Ružový diamant
Ružový diamant

10. The Perfect Pink – 23,2 miliónov amerických dolárov

Vyzerá to tak, že popularita ružových diamantov v posledných rokoch výrazne narástla. Vďaka tomuto faktu sa ružové diamanty predávali za osemmiestne sumy. Skvelým príkladom tohto fenoménu je aj diamant Perfect Pink, ktorý bol v novembri 2010 predaný za viac ako 23 miliónov amerických dolárov. 14,23-karátový diamant je podľa spoločnosti Christie’s pomerne vzácny. Za takmer 250 rokov sa predalo iba asi 20 podobných ružových diamantov, ktoré mali viac ako 10 karátov.

The Perfect Pink
The Perfect Pink

9. The Winston Blue – 23,8 miliónov amerických dolárov

Winston Blue je mimoriadne cenný prsteň s najväčším modrým diamantom na svete. Tento diamant dala do dražby spoločnosť Christie’s v roku 2014. 13,22-karátový diamant nakoniec kúpila spoločnosť Harry Winston. Jej generálna riaditeľka, Nayla Heyek, premenovala diamant na počesť zakladateľa spoločnosti. Diamant sa predal za vyše 23,8 miliónov amerických dolárov, čím výrazne prekonal všetky očakávania.

The Winston Blue
The Winston Blue

8. Diamant Wittelsbach – Graff – 24,3 miliónov amerických dolárov

Modrý diamant Wittelsbach je jedným z najprestížnejších drahokamov na svete. V 17. storočí bol tento diamant súčasťou bavorských korunovačných klenotov, no v 20. storočí zmizol na dlhé desaťročia. Napokon sa znova objavil a bol kúpený v aukcii Laurencom Graffom za viac ako 24 miliónov amerických dolárov. Legendárny klenotník nakoniec kameň mierne upravil a z 35,52-karátového diamantu urobil iba 31-karátový diamant. Graffovi sa podarilo týmto zmenšením zvýšiť jasnosť a kvalitu diamantu. Tento krok sa však neskôr ukázal ako pomerne kontroverzný.

Diamant Wittelsbach
Diamant Wittelsbach

7. Náhrdelník z jadeitu Hutton-Mdivani od spoločnosti Cartier- 27 miliónov amerických dolárov

Náhrdelník Hutton-Mdivani od spoločnosti Cartier Collection je naozaj skvostným kúskom, ktorého hodnota dosahuje ohromujúcich 27,44 miliónov amerických dolárov. Náhrdelník je tvorený 27 jadeitovými korálkami nádhernej farby. Priemer jednotlivých kameňov sa pohybuje od 15,4 mm do 19,2 mm. Náhrdelník kedysi patril Barbare Huttonovej, dcére maloobchodného magnáta Franka W. Woolwortha. Náhrdelník dostala v roku 1933 ako svadobný dar. Prvé manželstvo uzavrela s princom Alexisom Mdivanim.

 Náhrdelník z jadeitu Hutton
Náhrdelník z jadeitu Hutton

6. The Orange – 36 miliónov amerických dolárov

V roku 2013, keď bol tento diamant daný do dražby spoločnosťou Christie’s, išlo o najväčší oranžový diamant, ktorý sa kedy predával. Nie je teda žiadnym prekvapením, že jeho konečná predajná cena prekonala všetky odhady. Karát tohto diamantu sa predal za takmer 2,4 milióny amerických dolárov, čo je svetový rekord v cene jedného karátu farebného diamantu.

The Orange diamond
The Orange

5. Rúžový smaragdovo brúsený diamant od spoločnosti Graff – 46 miliónov amerických dolárov

Ďalší na zozname je 24,78-karátový diamant brúsený do tvaru smaragdu. Na aukcii ho kedysi kúpil samotný Laurence Graff, ktorý ho opísal ako “najúžasnejší diamant, aký počas svojej kariéry videl”. Tento diamant je nevšedný vďaka kombinácii svojej farby a čistoty. Do tvaru smaragdu sa väčšinou brúsia iba biele diamanty.

Rúžový smaragdovo brúsený diamant od spoločnosti Graff
Rúžový smaragdovo brúsený diamant od spoločnosti Graff

4. Náhrdelník L’Incomparable – 55 miliónov amerických dolárov

Tento neuveriteľne drahý a nádherný diamantový náhrdelník bol predstavený medzinárodne uznávanou klenotníckou spoločnosťou Mouawad. Náhrdelník aj po rokoch patrí medzi najdrahšie šperky na svete. V strede náhrdelníku sa nachádza najväčší bezchybný diamant na svete, ktorý váži neuveriteľných 407,48 karátov. Okrem neho je náhrdelník posiaty ďalšími 102 menšími diamantmi.

Náhrdelník L'Incomparable
Náhrdelník L’Incomparable

3. Ružová hviezda – 72 miliónov amerických dolárov

Iba málokedy sa stane, že diamant takejto kvality a hodnoty je na predaj. Aukčná spoločnosť Sotheby’s vydražila tento impozantný 59,60-karátový diamant v roku 2013. Pôvodne sa odhadovalo, že diamant predajú za približne 61 miliónov amerických dolárov, no záujem bol taký veľký, že jeden zo záujemcov ponúkal až 83 miliónov amerických dolárov. Bohužiaľ však nedokázal za diamant zaplatiť včas a preto si spoločnosť Sotheby’s diamant nechala a ocenila ho na 72 miliónov amerických dolárov.

Ružová hviezda
Ružová hviezda

2. Pávia brošňa od spoločnosti Graff – 100 miliónov amerických dolárov

Vo svete diamantov nie je väčšia firma ako Graff. Táto londýnska spoločnosť potvrdila svoje postavenie na trhu výrobou  neuveriteľne drahej brošne v tvare páva. Táto brošňa stojí viac ako súkromné lietadlo. Šperk je vyrobený z konkrétne 1 305 diamantov. V strede je umiestnený 20-karátový tmavomodrý diamant. Tento šperk rozhodne nie je vhodný na bežné nosenie, no jeho hodnota dosahuje hodnotu hrubého domáceho produktu nejakej menšej krajiny.

Pávia brošňa od spoločnosti Graff
Pávia brošňa od spoločnosti Graff

1. Diamant nádeje – neoceniteľný

Jedným z najslávnejších šperkov všetkých dôb je práve Diamant nádeje. Tento diamant je legendárny nielen pre svoju krásu ale aj pre údajnú kliatbu, ktorá sa s ním spája. V priebehu histórie ho vlastnili aj veľké osobnosti ako napríklad Ľudovít XIV. A Harry Winston, ktorý ho nakoniec v roku 1958 venoval Smithonianskemu inštitútu, kde je odvtedy vystavený. Očarujúci 45,52-karátový tmavomodrý diamant bol ocenený na stovky miliónov amerických dolárov, no podľa Smithonianskeho inštitútu sú jeho vzácnosť, mimoriadne výrazná farba a nesmierna kultúrna hodnota faktormi, ktoré v konečnom dôsledku spôsobujú, že hodnotu tohto diamantu nedokážeme ani odhadnúť.

Diamant nádeje
Diamant nádeje
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
SÚVISIACE ČLÁNKY
Scroll to Top