Rady a tipy pre nákup zlatých mincí

Kúpiť bežnú zlatú mincu, alebo zberateľskú? Správne rozhodnutie pred nákupom zlatých mincí. Zberateľské mince ľahko predáte na burze, aukcii, či cez internet.

Zlato je skvelý spôsob, ako zaistiť svoje investičné portfólio proti finančnému riziku. Zlaté mince ponúkajú investorom komfortný spôsob, ako zaistiť svoje portfólio, proti výkyvom na akciovom a dlhopisovom, a zároveň investovať do jedného z najstarších investičných nástrojov na svete. Mince vyrobené zo zlata alebo iných drahých kovov sú pravdepodobne najjednoduchšie obchodovateľným artiklom vo finančnom svete. Okrem toho sú zlaté mince fyzický, hmatateľný majetok, z ktorého si môžete vyskladať zaujímavú a zároveň hodnotnú zbierku.

Aké mince sa oplatí kúpiť?

Na trhu nájdete množstvo zlatých mincí. Vo všeobecnosti môžeme zlaté mince rozdeliť do dvoch základných kategórií. Buď teda ide o štandardné zlaté mince, alebo o numizmatické (zberateľské, vzácne) mince. Investorov zvyčajne lákajú najmä obyčajné zlaté mince , pretože sú vyrobené z vysoko rafinovaného zlata a keďže sa považujú za druh investície. Niektoré zlaté mince sú vyrobené zo zliatiny zlata a inej látky. Zliatina má zabezpečiť, aby boli mince odolnejšie, nakoľko sa zlato považuje za “mäkký kov”. Tento druh štandardných zlatých mincí sa nepovažuje za “zberateľské predmety”, aj napriek tomu, že sú zlaté mince vo väčšine štátov zdanené rovnako ako iné zberateľské predmety.

Investičné mince sú vydávané mnohými vládnymi mincovňami. Tieto mince sa zvyknú označovať aj ako “národné mince”, čo znamená, že sú vyrábané vládou danej krajiny. Okrem toho majú všetky takéto mince, okrem juhoafrického Krugerrandu, vopred stanovenú nominálnu hodnotu. Nominálna hodnota mince je zvyčajne iba symbolická, nakoľko je skutočná hodnota zlata použitého na výrobu danej mince oveľa vyššia. Každá vláda vydávajúca mince zaručuje, že hodnota mince bude stále rovnaká. Súkromné mincovne taktiež razia zlaté mince. Síce sú tieto mince rovnako kvalitné, ako tie vyrazené v štátnej mincovni, nemajú stanovenú žiadnu nominálnu hodnotu a nie sú kryté vládou. Preto tieto mince majú len zberateľskú hodnotu, alebo hodnotu podľa váhy zlata z ktorého je táto minca vyrobená.

Štátna minca Osterreich
Štátna minca Osterreich

Pojem numizmatické mince označuje vzácne mince, ktoré zvyčajne nakupujú a predávajú zberatelia. Hodnota numizmatických mincí nie je odvodená len od množstva zlata, z ktorého sú vyrobené ale aj od ich stavu a vzácnosti. Ceny numizmatických mincí sú zvyčajne oveľa vyššie ako ceny iných mincí vyrobených z drahých kovov. Niektoré zberateľské mince sa predávajú za tisíce až milióny amerických dolárov. Na trhu sa môžete stretnúť aj s mincami, ktoré majú výrazný reliéf. Tieto mince sú spravidla naozaj pútavé a pekné. Ich vysoká atraktivita je taktiež dôvodom, prečo sú drahšie.

Zberateľská minca Monaco
Zberateľská minca Monaco

Ďalším typom mincí, s ktorým sa môžete stretnúť sú tzv. “semi-numizmatické mince”. Tento pojem je skôr marketingovým pojmom, no v zásade sa vzťahuje na zlaté alebo strieborné mince, ktoré sa vyrábajú ako zberateľské mince, no zatiaľ nemajú skutočnú historickú hodnotu. Ich hodnota môže, ale nemusí, v budúcnosti výraznejšie narásť. Tieto mince by ste však nemali vnímať ako náhradu obyčajných zlatých mincí. Stále patria medzi zberateľské mince, čo znamená, že sú aj drahšie.

Zbieranie mincí a investovanie do mincí nie je tak celkom to isté, preto na trhu nájdete predajcov, ktorí s numizmatickými mincami neobchodujú. Títo predajcovia sa nepovažujú za zberateľov mincí a preto ich ani nepredávajú, ale obchodujú so štandardnými mincami ktoré sú vyrobené zo vzácnych kovov.

Hodnota zberateľských mincí môže byť naozaj mimoriadne vysoká. Na svete dokonca existujú zberatelia, ktorí trávia roky skladaním špeciálnych zbierok zlatých mincí. Existujú však aj rôzne kolekcie zberateľských mincí, ktoré nie sú až také drahé. Akonáhle sa zberatelia rozhodnú stať sa profesionálnymi zberateľmi, môže sa im podariť zhromaždiť naozaj zaujímavé zbierky. Hodnota zbierok zberateľských mincí sa môže pohybovať od 5 000 amerických dolárov do 5 miliónov amerických dolárov. Zberatelia mincí sa tomuto koníčku spravidla venujú dlhodobo.

Existuje však jeden významný element, na ktorý by ste pri identifikovaní najvýhodnejších zlatých mincí mali myslieť. Ako investor chcete kúpiť niečo, čoho hodnota bude nielen rásť, ale čo sa bude dať jednoducho predať. Z tohto uhla pohľadu sú vhodným investičným nástrojom práve akcie. Akciový trh je vysoko likvidný. Pravdepodobne ste však počuli, že niektoré akcie sa predávajú ťažšie. To isté však platí aj v prípade zlatých mincí. Je potrebné vedieť do akého druhu mincí chcete investovať. Či uprednostníte vysokú likviditu, alebo potenciál vysokého zisku.

Obyčajné zlaté mince sa dajú vždy jednoducho predať, takmer v hociktorom štáte na svete. Preto odporúčame investorom zaujímajúcim sa o zlaté mince, a nie o zberateľstvo, aby začali s nákupom obyčajných zlatých mincí. Tieto mince poznajú ľudia po celom svete, a preto ich bude jednoduchšie predať.

Niekedy sa môžete stretnúť s mincami, ktoré sú označené ako “BU”. V podstate to iba znamená toľko, že ide o novú mincu, ktorá nebola nikdy predtým predaná. Ak kupujete mincu, ktorá bola vyrazená v ten istý rok, pravdepodobne pôjde o novú mincu. Existujú však aj staršie mince, ktoré ešte neboli nikdy predané.

Burza mincí

Na väčšine búrz alebo prehliadok zlatých mincí nájdete zberateľské mince. Málokedy sa stane, že by sa na týchto podujatiach predávali aj obyčajné zlaté mince. Kúpa zlatých mincí prostredníctvom internetovej platformy eBay. Čoraz viac ľudí nakupuje zlaté mince prostredníctvom online platformy eBay. Je to mimoriadne pohodlné, nemusíte opustiť ani svoju posteľ, a doprava je väčšinou zadarmo. Existuje tu však isté riziko spojené s tým, či vám bude zásielka doručená, či vám predajca naozaj pošle to, za čo ste zaplatili a podobne. Preto je výhodnejšie nakupovať u overených predajcov, ktorý majú kamenný obchod vo vašom okolí. U týchto predajcov kľudne môžte využiť aj online nákup. Bežne zlaté mince sa predávajú za takmer rovnakú cenu na celom svete. Nie je potrebné riskovať kúpu zlatých mincí od neznámeho dodávateľa zo zahraničie.

Najpredávanejšie zlaté mince na svete.

Niektoré z nich sú 22-karátové, no zvyčajne ide o 24-karátové zlaté mince, ktoré sú vyrobené z celej unce zlata. Materiál, z ktorého sú tieto mince vyrobené, teda zlato a čistota materiálu je vždy garantovaná vládou, ktorá ich razí. Okrem Krugerrandu sú všetky mince aj zákonnými platidlami v krajine ich vydania.

Najznámejšou zlatou mincou na svete je Americký zlatý orol. Nominálna hodnota tejto mince je rovných 50 amerických dolárov. Ide o 22-karátovú mincu, ktorej rýdzosť dosahuje hodnotu 0,9167. Kanadská zlatá minca s názvom Kanadský javorový list dosahuje rýdzosť v hodnote 0,999. Jej nominálna hodnota je taktiež 50 amerických dolárov. Rovnakú rýdzosť má aj minca s názvom Rakúska filharmónia, ktorá bola do roku 2001 najpredávanejšou zlatou mincou na svete. Austrália zasa razí mincu s názvom Austrálska kengura. Každý rok je na minci iné vyobrazenie kengury. Juhoafrický Krugerrand nemá žiadnu nominálnu hodnotu. Táto zlatá minca je najstaršou zlatou mincou v obehu v modernej histórii ľudstva. Poslednou mincou na zozname je Americký zlatý Buffalo. Ide o jednu z najnovších zlatých mincí, ktorá sa začala raziť v roku 2006. Jej nominálna hodnota je 50 amerických dolárov.

Zlaté mince sú dobrým spôsobom ako investovať do zlata, nakoľko sa dajú rýchlo predať a okrem toho aj dobre vyzerajú.  Zlaté mince zároveň predstavujú spôsob, ako zabezpečiť svoje investičné portfólio proti výkyvom na rôznych trhoch.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
SÚVISIACE ČLÁNKY
Scroll to Top